Zoran Škiljević

ZORAN ŠКILJEVIĆ, rođen 1962. u Beogradu. Romansijer i pripovedač. Objavljeni romani: Vrata podzemnih voda, 2015, 2016; Nojeva barka, 2017; Do obala Goe, 2018; Erotoman, 2020. Zbirke priča: Hepening, 2014; O ljubavi i još koječemu, 2016; U svom svetu, 2021.

Izabranik

zoranskiljevic | 05 Decembar, 2021 13:42

Neko veruje u sudbinu, neko u svoju životnu misiju, a neko u Božiji plan. Pisci, obično, veruju u svoj talenat. Za grofa Tolstoja, recimo, kažu da je, osim što je bio veliki pisac, bio i veliki vernik, ali, ako je verovati kazivanju njegovih prijatelja i biografa, ipak je napustio ovaj svet ne izmirivši svoje račune sa Bogom. Gorostasu iz Jasne Poljane ne samo da nije nedostajalo udobnosti i komocije, već mu je još što-šta u životu s lakoćom polazilo za rukom, premda se ne treba zavaravati da je bio lišen briga i problema svojstvenih svakom živom stvoru. Tako se potkraj svog života požalio jednom svom kolegi piscu, rekavši mu rezignirano kako ga Svevišnji nije pozvao da odaje Njegove tajne već da opisuje svet, a da je mogao da bira on bi svakako izabrao ono prvo, i smatrao bi to svojom svetom obavezom. Međutim, ako smemo da primetimo, za jednog drugog „heroja duha“ Svevišnji kao da je imao na umu baš onakav plan kakav je za sebe želeo Tolstoj! Reč je o Beli Hamvašu, koji je, kao što znamo, veći deo života bio pogođen usudom anonimnosti i nemaštine. Mnogi njegovi poštovaoci veruju kako su njegova otuđenost od društva i izostanak i prednosti i mana uobičajenog građanskog života znatno doprineli da se njegova erudicija i prozrenje uzdignu do tako kolosalnih visina, do poniranja u samu srž bivstva i bivstvovanja. Stoga, mislim, ako nije prevelik greh poslužiti se Tolstojevim rečima, za njega bismo onda, možda jedinog u dvadesetom veku, s punim pravom mogli reći i time mu odati dužno priznanje – da je on taj izabranik koga je Svevišnji pozvao da odaje Njegove tajne, umesto da opisuje svet!

 hamvas

Memorija

zoranskiljevic | 06 Novembar, 2021 10:24

Ako bi me neko, recimo neki radaznali klinja iz komšiluka, zaustavio u prakiću dok šetam psa i upitao me da li znam šta je to memorija, odgovorio bih mu: Pametno pitanje, mališa, takav će biti i moj odgovor. Memorija ti je jedno nimalo simpatično, nepredvidivo i do zla boga ćudljivo stvorenje (stanuje u nama, šegači se na naš račun i radi sve po svom). Iskusio sam mnoge njene nestašluke, kao što ćeš i ti, uostalom; to mogu da ti garantujem. Kada sam bio negde tvojih godina, kao i drugi moji vršanjaci, morao sam da učim pesmice napamet, i jednom mi je trebalo nekoliko dana bubanja ne bih li konačno upamtio rečenicu: „O, muzo udruženja poljoprivrdnika, ti pokri svoje lice velom“. Možeš misliti, potrošio sam nekoliko dana za jednu jedinu rečenicu a ostatak pesmice memorisao sam bez po muke. Evo, sad, posle tolikog vremena, pamtim samo tu rečenicu i ni reči više, ne sećam se čak ni kako se ta pesmica zove, niti ko ju je napisao!  Pa sad ti vidi šta ćeš i kako ćeš se izboriti s njom; u svakom slučaju, ja ti želim sve najbolje. 

 (Dalje)

Mačke i miša

zoranskiljevic | 31 Oktobar, 2021 12:23

– ...Nije trebalo to da mi kažeš! Razočarao si me!

– Šta to nije trebalo da ti kažem?

– Znaš ti dobro, nemoj da se praviš blesav.

– Ne znam zaista.

– Znaš, znaš!

– Opet kažem da ne znam.

– A ja kažem da znaš, samo nećeš to da priznaš.    

– Šta da priznam?

– To što si maločas rekao.

 (Dalje)

Biografija

zoranskiljevic | 17 Novembar, 2019 21:58


ZORAN ŠКILJEVIĆ, rođen 1962. u Beogradu. Romansijer i pripovedač.

Objavljuje kraću i dužu prozu u raznim domaćim i regionalnim časopisima i zbornicima (Кnjiževne novine, Srpski književni list, Letopis Matice Srpske, Beogradski književni časopis, Кoraci, Trag, Međaj, Кnjiževni pregled, Buktinja, Nova Zora, Avangrad, Sizif, itd).

Njagova pripovetka Čitanka bila je u najužem izboru za nagradu „Andra Gavrilović“ 2015. godine.

Objavljeni romani: Vrata podzemnih voda, 2015, 2016; Nojeva barka, 2017; Do obala Goe, 2018; Erotoman, 2020.

Zbirke priča: Hepening, 2014; O ljubavi i još koječemu, 2016; U svom svetu, 2021.

Urednik je za prozu u časopisu Beogradski krug kredom

Živi u Beogradu.https://zoranskiljevic.weebly.com/
 
 
  

 
 


 
 
Powered by blog.rs