Zoran Škiljević

08 Apr, 2017

ŠAMPION

BELEŽNICA — Autor zoranskiljevic @ 10:59

Šampion je prihvatio izazov. Ali je i uslovio izazivača da će mu izaći na megdan, ali samo pod određenim, kako je naglasio, fer i poštenim uslovima, a to je da izazivač ima povez preko očiju i da mu ruke budu vezane. Izazivač je rešio da rizikuje – sam je tražio kavgu a, kao što vidimo, na meniju je bilo ili uzmi ili ostavi – iako svestan da su mu šanse ravne nuli da iz ringa izađe neporažen. Možda jedino ako bi šampion, ponesen euforiom, kako poznavaoci ovog sporta kažu,  nikad lakše odbrane titule, ne raspizdi samog sebe po sred zvezde.

No, kako se čuda ne događaju svaki dan, naročito ne kada bismo mi to najviše želeli, naravno da je izazivač popio nokaut već u prvoj rundi. Šampion je likovao i delio svojim najvatrenijim fanovima vesele osmehe; zadugo ga još niko neće smaknuti sa trona. Sudija je brže-bolje odsvirao kraj meča, a delegat nije imao nikakakav prigovor. Dobar deo publike, odokativno gledano neki procent više od većine,  skandirao je kao u transu ime novog-starog šampiona, bezmalo kao da im to život znači, ostali su nezainteresovano, sa filozofske distance gledali na sve to, jedino se prisutna mlađarija pobunila protiv ovakvog razvoja situacije. 

Skočiše, dakle, oni kojima, za razliku od starijih, televizija još nije reciklirala i mozak i dušu i sve ostalo, pa im ne manjka i svest i osećanje za pravdu i za pravičnost, a i srce u junaka im nije nedostajalo, pa rekoše svima u brk:

„Ovo nije bilo ni pošteno ni fer, ovo je sramotno, ma šta onaj naduvenko, nazovi šampion, mislio o tome!“

Takva gnjida od čoveka, bez trunke ljudskosti u sebi, nikad neće biti njihov šampion, zaključili su i dali se u akciju, da organizuju proteste gde god stignu, samo da se u opštoj larmi i halabuci i njihova reč čuje. I sa tih skupova poručili su mu:

„Izaći ćeš u ring, bitango, i borićeš se pod ravnopravnim uslovima, kako jednimo priliči pravom šampionu, pa onda možemo da razgovoramo!... Mi od šampiona tražimo viteštvo a ne kukavičluk.“

„Ja sam šampion i to je opštepoznata stvar, a vi pričajte šta god hoćete, fućkam ja na to!“ odbrusio im je on ljutito, u svom dobropoznatom maniru lažnog proroka i istog takvog mesije.

„Onda dobro“, odgovoriše oni. „Drugo vaistinu nismo ni očekivali. Vidi koliko nas ima. Zauzećemo ring pa onda nećem imati više gde da se boriš sve i kad bi imao s kim. Toliko možemo da ti obećamo. Preostaje ti samo da se makljaš po ulici kao poslednji klošar, a tu, dakle, na našem  kvrgavom gejačkom asfaltu, kao što to dobro znaš, nema zezanja. Tu nema skrivanja iza velikih reči, uzvišenih principa i sramnih obećanja. Tu ne važe tvoja sveta, „fer i poštena“ pravila. Tu, kao što reče onaj veseli sarajlija, ili si bos ili si hadžija.“ 
Rukavice    

Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by LifeType